Sexistisk och generaliserande analys ang: Vård av fortskaffningsmedel

Så här i slutskedet av vintern så tenderar en stor del av befolkningen att börja putsa och gno som den värsta askungen. Asfalt, salt, skit och blodstänk ska bort från grillen och fälgarna ska helst blända övriga trafikanter där man far fram i landets mesta mordvapen. Bilen skall tvättas när vårsolen tittar fram.

Undertecknad är även han en av landets alla bilägare. Som stolt innehavare av ett livsfarligt plåtmonster designat av hundätare och tillverkat av proletärer i en före detta kommunistdiktatur (läs:liten,  billig och driftsäker bil), så bar det givetvis av till en tvättinrättning.

De medborgare som är fastighetsägare, dvs äger mark som de kan besudla bäst fan de vill själva med lortigt vatten efter biltvätten, behöver knappast göra som jag. Men övriga bilägarna boende i lägenhet eller i radhus brukar få ta en tur ned till macken några gånger om året för att vårda sitt plåtskrälle. För er som inte har bil och tror att bensinmackar är som SevenEleven fast för bilburna, kan jag upplysa er om att förr i tiden så åkte man faktiskt till macken för att, inte bara tanka, utan även köpa reservdelar till bilen, meka med den i deras GDS-(gör-det-själv)hallar eller tvätta den. Det finns fortfarande en och annan mack som erbjuder dessa möjligheter, men de är inte många.

Nåväl, mitt ärende var så att tvätta fordonet ifråga. Detta gjordes på en mack modell större där både så kallad automattvätt och GDS-hall fanns att tillgå. Jag valde den sistnämnda och gjorde några intressanta iakttagelser.

  • En könsfördelning verkade föreligga. Då jag passerade (den relativt långa) kön till automattvätten noterade jag ett antal kvinnliga bilägare, men i GDS-hallen (som var fylld) lyste de med sin frånvaro. Där fanns unga gossar med fjun på läppen och halvtrimmade BMWs, medelålders familjefäder med hängbuk och Volvo crosscountry, sura gubbjävlar som körde Saab och skäggiga konstnärstyper som körde KIA (dvs undertecknad). Men inte en enda kvinna.
  • Det fanns även minst lika många tvättekniker som gubbar. Ingen lögade fordon likt en annan eller med samma ordningsföljd i tvättmomenten. Den enda likheten förelåg i den masturberande ömhet som uppvisades. Unga killar i träningsbyxor, gubbar i chinos och gummistövlar, män i jeans och T-shirt; alla gned de plåt med samma omsorg som om det vore den egna skinnflöjten. Att det gjordes publikt får en att undra om det rör sig om kamratlig homoerotik eller studentikos runkbulle? You decide. Själv lutar jag åt det förstnämnda då alla inblandade tycktes ta sig an uppgiften med stort allvar. Dessutom var det ingen som drack upp smutsvattnet efteråt.

Säger det här någonting? Går det att dra någon analys ur detta? Det rör sig förvisso om ett liten urvalsgrupp på endast en mack, men jag tycker att jag stöter på tendensen oavsett vilken mack jag besöker, och det har blivit några stycken med åren. Jag har sällan eller aldrig sett en kvinna, som inte är passiv deltagare (dvs står och tittar på, och även de är få), i en GDS-hall. Har det något att göra med det lätt homoerotiska beteendet hos tvättar-männen, eller beror det homoerotiska beteendet på avsaknaden av kvinnor?

Eller lider bara bilägande män av plåtofili? Jag är själv inget undantag, jag tvättar hellre bilen för hand än kör igenom en automattvätt. Det sker instinktivt. Men jag lägger inte ned hälften av det engagemang i tvättandet som många av de andra gubbarna gör. Den kärlek som många män visar i handlaget då de smeker plåten med löddriga svampar får dem att framstå som de mest ömsinta älskare som en kvinna (eller annan man) kan önska. Jag betvivlar dock att frun får smaka samma behandling.

Kanske är det avundsjuka som håller kvinnorna borta. Bilarna är ofta konkurrerande om uppmärksamheten, något som blir plågsamt uppenbart vid biltvättandet. Eller är det bitterhet som väcks då de blir påminda om att den rapande och pruttande slusken med ölmage som de tvingas kalla make, faktiskt visar kan visa prov på romantik (iaf om smekningarna ges en kall bilplåt).Fast hur är det med de kvinnor som inte lider av det syndrom som kallas make eller pojkvän?

Ytterligare en förklaring kan röra prioritering. Kvinnorna väljer automattvätten eftersom det går fort och är effektivt. Bilen är i sig ett sekundärt intresse och ses i första hand som ett transportmedel och inte som en familjemedlem (vilket flertalet män tycks anse den vara).

Vilket än svaret är så är noteringarna intressanta. Och om jag någonsin skulle bli porrfilmsregissör så tror jag att GDS-hallen skulle utgöra en förträfflig scen. It makes the straight guys homo.

GDS-hallen: ett smultronställe för studier i beteendevetenskap. Och gayporr.

 

//JSS

This entry was posted in Angående... and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>